Ταχύτητα Φόρτωσης έως 30% μέσω του Plesk panel
Όλοι οι ιστότοποι και ηλεκτρονικά καταστήματα “εκτίθενται” σε πολυάριθμες προκλήσεις που μπορούν να σπάσουν ή να βλάψουν την παρουσία σας στο διαδίκτυο. Επιπλέον, οι ιστότοποι αργής φόρτωσης όχι μόνο απογοητεύουν τους επισκέπτες αλλά έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης και στην αφοσίωση των χρηστών.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην αδρανοποιηθούν οι ιστότοποί σας (και η επιχείρησή σας!) είναι να παραμένετε προληπτικοί και να βελτιστοποιείτε συνεχώς την απόδοση του ιστότοπού σας χρησιμοποιώντας τα σωστά εργαλεία και μετρήσεις. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ταχύτητα του ιστότοπού σας και να κάνετε θαύματα για την κατάταξη SEO, την εμπειρία χρήστη, την ανταπόκριση και τα ποσοστά μετατροπών.
Η Plesk, κατανοεί ότι η βέλτιστη απόδοση του ιστότοπου είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία σας στο διαδίκτυο. Γι’ αυτό μια από τις πιο αξιόλογες καινοτομίες υπηρεσίες ήταν η εισαγωγή του Plesk Performance Booster. Ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε γρήγορα τις ρυθμίσεις των ιστοτόπων σας και του διακομιστή βάσης δεδομένων για να αυξήσετε την ταχύτητα του ιστότοπού σας κατά 30% κατά μέσο όρο, και ίσως ακόμη και περισσότερο από 50%.
Τι μπορείτε λοιπόν να περιμένετε από το Plesk Performance Booster; Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε στη βελτιστοποίηση των φιλοξενούμενων ιστοτόπων σας με το Plesk και θα σας δείξουμε διάφορα εργαλεία και συμβουλές για να μετρήσετε αποτελεσματικά την απόδοση του ιστότοπου.
Γρήγορη Φόρτωση Ιστοτόπου με το Plesk Performance Booster
Το Plesk Performance Booster περιλαμβάνεται σε κάθε άδεια Plesk δωρεάν και είναι διαθέσιμο για τον διαχειριστή στο «Εργαλεία & Ρυθμίσεις» > «Γενικές Ρυθμίσεις» από την έκδοση 18.0.52 του Plesk (κυκλοφόρησε στις 25/04/2023). Οι διαχειριστές μπορούν να εφαρμόζουν τις ρυθμίσεις του Performance Booster σε μεμονωμένες συνδρομές ξεχωριστά.
Τι να περιμένετε από το Plesk Performance Booster
Στην 19CLOUDS προσφέρουμε αυτό το εξαιρετικό εργαλείο μέσω του Plesk σε όλα τα πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων, ηλεκτρονικών καταστημάτων και Managed Servers. Έτσι, αποφασίσαμε να…”σηκώσουμε” τα μανίκια μας και να μετρήσουμε ακριβώς πόσο επωφελούνται οι ιστότοποι από το Plesk Performance Booster.
Για να γίνει αυτό, συγκρίναμε τους χρόνους απόκρισης πριν και μετά τη χρήση του Performance Booster σε έναν υψηλό, αντιπροσωπευτικό πενταψήφιο αριθμό ιστοτόπων που χρησιμοποιούνται παραγωγικά. Δεν υπάρχουν φανταχτερές ρυθμίσεις – απλώς μια καλή, προσεκτική ματιά σε πραγματικούς ιστότοπους πελατών μας που είναι ήδη Online. Η ετυμηγορία? Το Plesk Performance Booster δίνει στους ιστότοπους ώθηση άνω του 30%, κατά μέσο όρο!
Τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε ιστότοπους με «χρόνο για το πρώτο byte» (TTBF) που υπερβαίνει τα 1800 ms. Μιλάμε για πάνω από 50% μείωση των χρόνων φόρτωσης σε πολλές περιπτώσεις, με μέση βελτίωση γύρω στο 40%. Ακόμη και ιστότοποι που ανταποκρίνονται ήδη σε λιγότερο από 600 ms χωρίς το Performance Booster επίσης σημείωσαν αύξηση 40% κατά μέσο όρο.
Ας είμαστε ειλικρινείς όμως, τα χειρότερα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν από τους ιστότοπους με χρόνους φόρτωσης μεταξύ 600 και 1800 ms χωρίς βελτιστοποίηση απόδοσης. Εκεί, μπορούσαμε να δούμε μόνο μια βελτίωση 30% κατά μέσο όρο.
Εδώ είναι το θέμα: περίπου το ένα τρίτο όλων των ιστότοπων δεν μπορεί να επιταχυνθεί με μέτρα από την πλευρά του διακομιστή. Γιατί; Ορισμένα σενάρια αφιερώνουν πολύ χρόνο σε βρόχους προγραμμάτων γεμίζοντας μεταβλητές επανειλημμένα, φορτώνοντας περιττά δεδομένα ή προβάλλοντας μεγάλες εικόνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μικρή συμπίεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμη και το πιο έξυπνο λογισμικό διακομιστή θα είναι ανίσχυρο.
Για να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας προσφέρει μια βέλτιστη εμπειρία χρήστη, οι τακτικοί έλεγχοι απόδοσης είναι το κλειδί. Στις επόμενες ενότητες, θα σας καθοδηγήσουμε σε μερικά εξαιρετικά εργαλεία και μετρήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την απόδοση του ιστότοπού σας. Spoiler alert: το Plesk Performance Booster είναι το μυστικό σας όπλο που μπορεί να σας βοηθήσει να οδηγήσετε τον ιστότοπό σας σε κορυφαία απόδοση!
Γιατί έχει σημασία η απόδοση του ιστότοπου σας
Πριν βουτήξουμε στα εργαλεία και τις μετρήσεις, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε γιατί η απόδοση του ιστότοπου είναι τόσο σημαντική:
- Εμπειρία χρήστη: Οι χρήστες έχουν λίγη υπομονή για αργούς ιστότοπους. Μια ομαλή και γρήγορη εμπειρία περιήγησης ενισχύει την ικανοποίηση των χρηστών και τους ενθαρρύνει να παραμείνουν στον ιστότοπό σας περισσότερο.
- Κατάταξη SEO: Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, δίνουν προσοχή στην ταχύτητα του ιστότοπου όταν αποφασίζουν πώς να τους ταξινομήσουν. Οι αργοί ιστότοποι μπορεί να δυσκολεύονται να ανέβουν στην κλίμακα των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
- Ποσοστά μετατροπής: Οι αργοί ιστότοποι αντιμετωπίζουν συχνά υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης και χαμηλότερα ποσοστά μετατροπών. Μόλις μερικά δευτερόλεπτα καθυστέρησης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα έσοδά σας.
- Απόκριση σε κινητές συσκευές: Με την άνοδο της περιήγησης σε κινητά, ένας γρήγορος και ανταποκρινόμενος ιστότοπος είναι σαν ένα χρυσό εισιτήριο για να προσεγγίσετε χρήστες σε διαφορετικές συσκευές.
Πολλοί χρήστες που παραπονιούνται για μεγάλους χρόνους απόκρισης ενός ιστότοπου δεν έχουν μετρήσει καθόλου αντικειμενικά τους χρόνους. Ένας ιστότοπος “είναι αργός” – μπορείτε να είστε σίγουροι για αυτό; Κατά την αξιολόγηση της απόδοσης ενός ιστότοπου, υπάρχουν δύο όψεις: “αντιληπτή απόδοση ιστότοπου” και “μετρημένη απόδοση ιστότοπου”.
Αντιληπτή απόδοση ιστότοπου:
Πλεονεκτήματα
- Χρήστη-κεντρική: Η αντιληπτή απόδοση βασίζεται σε εμπειρίες και συναισθήματα των χρηστών σε πραγματικό χρόνο κατά την αλληλεπίδραση με έναν ιστότοπο. Παρέχει άμεσες πληροφορίες για το πώς οι χρήστες αντιλαμβάνονται την ταχύτητα και την ανταπόκριση του ιστότοπου.
- Ολιστική: Η αντιληπτή απόδοση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες πέρα από τεχνικές μετρήσεις, όπως ο οπτικός σχεδιασμός, η συνάφεια περιεχομένου και η συνολική χρηστικότητα.
- Ποιοτική ανατροφοδότηση: Τα σχόλια των χρηστών σχετικά με την αντιληπτή απόδοση μπορούν να προσφέρουν διαφοροποιημένες πληροφορίες που μπορεί να χάνουν οι ποσοτικές μετρήσεις.
- Αφοσίωση: Η θετική αντιληπτή απόδοση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη αφοσίωση χρήστη, μεγαλύτερες περιόδους σύνδεσης και βελτιωμένες μετατροπές.
Μειονεκτήματα
- Υποκειμενικό: Τα συναισθήματα του χρήστη για την απόδοση μπορεί να διαφέρουν με βάση παράγοντες όπως η συσκευή, οι συνθήκες δικτύου και οι προσωπικές προσδοκίες.
- Περιορισμένο εύρος: Είναι δύσκολο να μετράτε με συνέπεια την αντιληπτή απόδοση σε όλους τους χρήστες και τα σενάρια.
- Δυσκολία στη συγκριτική αξιολόγηση: Η αντιληπτή απόδοση στερείται τυποποιημένων μετρήσεων, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη συγκριτική αξιολόγηση και τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών ιστότοπων.
- Σύνθετη ερμηνεία: Η ανάλυση της ποιοτικής ανατροφοδότησης απαιτεί ερμηνεία και μπορεί να μην αποφέρει εύκολα υλοποιήσιμες γνώσεις.
Μετρημένη απόδοση ιστότοπου
Πλεονεκτήματα
- Αντικειμενικές μετρήσεις: Η μετρούμενη απόδοση βασίζεται σε μετρήσιμες μετρήσεις, όπως χρόνους φόρτωσης, μεγέθη σελίδας και βαθμολογίες από εργαλεία όπως το PageSpeed Insights και το GTMetrix.
- Συνέπεια: Οι μετρήσεις προσφέρουν σταθερά σημεία δεδομένων για σύγκριση, επιτρέποντας τη συγκριτική αξιολόγηση έναντι των βιομηχανικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών.
- Actionable Insights: Συγκεκριμένες προτάσεις από εργαλεία απόδοσης καθοδηγούν τους προγραμματιστές να κάνουν βελτιστοποιήσεις για καλύτερη ταχύτητα και απόκριση.
- Τεχνική εστίαση: Η μετρημένη απόδοση τονίζει τεχνικά σημεία συμφόρησης και ευκαιρίες για βελτιστοποίηση, όπως συμπίεση εικόνας και ελαχιστοποίηση κώδικα.
Μειονεκτήματα
- Μερική εικόνα: Η μετρημένη απόδοση ενδέχεται να μην καταγράφει την πλήρη εμπειρία χρήστη, καθώς εστιάζει κυρίως σε τεχνικές πτυχές.
- Περιορισμένο πλαίσιο: Οι μετρήσεις ενδέχεται να μην λαμβάνουν υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες του χρήστη, όπως οι δυνατότητες της συσκευής ή οι πραγματικές ταχύτητες δικτύου.
- Έλλειψη συναισθήματος χρήστη: Οι μετρήσεις δεν μπορούν να αποτυπώσουν άμεσα τα συναισθήματα και την ικανοποίηση των χρηστών κατά την αλληλεπίδραση με τον ιστότοπο.
- Υπερβολική έμφαση στην ταχύτητα: Το να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε τεχνικές μετρήσεις ενδέχεται να παραμελήσουμε άλλες κρίσιμες πτυχές της εμπειρίας χρήστη, όπως η προσβασιμότητα και η ποιότητα περιεχομένου.
Μέρος των δύο κόσμων: Ώρα για το πρώτο byte (TTFB)
Το Time to First Byte (TTFB) δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και στις δύο περιπτώσεις – στην αντιληπτή, αλλά και στη μετρούμενη ταχύτητα Ιστοσελίδας. Το TTFB μετρά τον χρόνο που χρειάζεται για το πρόγραμμα περιήγησης ενός χρήστη για να λάβει το πρώτο byte δεδομένων από έναν διακομιστή ιστού μετά την υποβολή ενός αιτήματος.
Ας διερευνήσουμε γιατί το TTFB είναι μια μέτρηση που οι προγραμματιστές ιστού και οι ιδιοκτήτες ιστότοπων πρέπει να κρατούν στο ραντάρ τους.
Κατανόηση του TTFB
Το TTFB περιλαμβάνει τον χρόνο επεξεργασίας από την πλευρά του διακομιστή που συμβαίνει πριν ξεκινήσει η φόρτωση περιεχομένου στο πρόγραμμα περιήγησης ενός χρήστη. Είναι μια σύνθετη μέτρηση που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η επεξεργαστική ισχύς του διακομιστή, τα ερωτήματα της βάσης δεδομένων, η εκτέλεση κώδικα και η καθυστέρηση δικτύου.
Ο αντίκτυπος στην εμπειρία χρήστη
Το TTFB επηρεάζει άμεσα την αντιληπτή ταχύτητα ενός ιστότοπου. Ένα γρήγορο TTFB σημαίνει ταχύτερους χρόνους φόρτωσης σελίδας, που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ικανοποίηση των χρηστών, χαμηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης και βελτιωμένη κατάταξη SEO. Από την άλλη πλευρά, ένα υποτονικό TTFB μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση, αυξημένα ποσοστά εγκατάλειψης και αρνητικές επιπτώσεις στην ορατότητα των μηχανών αναζήτησης. Επομένως, το TTFB είναι σημαντικό για την αντιληπτή ταχύτητα ενός ιστότοπου, αλλά από μόνο του είναι ένα σκληροπυρηνικό τεχνικό κριτήριο στο παιχνίδι ταχύτητας.
Παράγοντες που επηρεάζουν το TTFB
Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην TTFB:
- Απόδοση διακομιστή: Η αποτελεσματικότητα του υλικού και του λογισμικού του διακομιστή επηρεάζει σημαντικά το TTFB. Ένας καλά βελτιστοποιημένος διακομιστής μπορεί να επεξεργάζεται αιτήματα πιο γρήγορα.
- Καθυστέρηση δικτύου: Η απόσταση μεταξύ του προγράμματος περιήγησης του χρήστη και του διακομιστή παίζει ρόλο. Η γεωγραφική εγγύτητα και η ποιότητα του δικτύου επηρεάζουν το πόσο γρήγορα ταξιδεύουν τα δεδομένα.
- Εκτέλεση Κώδικα: Πολύπλοκος κώδικας ή λειτουργίες έντασης πόρων μπορούν να αυξήσουν το TTFB. Οι αποτελεσματικές πρακτικές κωδικοποίησης και οι μηχανισμοί προσωρινής αποθήκευσης μπορούν να το μετριάσουν.
- Ερωτήματα βάσης δεδομένων: Εάν ένας ιστότοπος βασίζεται σε βάσεις δεδομένων, τα αργά ερωτήματα βάσης δεδομένων μπορούν να επεκτείνουν το TTFB. Η βελτιστοποίηση των ερωτημάτων και της δομής της βάσης δεδομένων είναι απαραίτητη.
Βελτίωση του TTFB
Η ενίσχυση του TTFB απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει πολλαπλές στρατηγικές:
- Optimize Server: Επιλέξτε έναν αξιόπιστο πάροχο φιλοξενίας με ισχυρό υλικό και βελτιστοποιημένες διαμορφώσεις για τη στοίβα τεχνολογίας του ιστότοπού σας.
- Χρησιμοποιήστε την προσωρινή αποθήκευση: Εφαρμόστε προσωρινή αποθήκευση από την πλευρά του διακομιστή και αξιοποιήστε τα δίκτυα παράδοσης περιεχομένου (CDN) για να μειώσετε το φόρτο στον διακομιστή προέλευσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Cloudflare με τη δωρεάν επέκταση Plesk Cloudflare για διακομιστή μεσολάβησης του περιεχομένου σας.
- Ελαχιστοποίηση ανακατευθύνσεων: Οι υπερβολικές ανακατευθύνσεις συμβάλλουν σε μεγαλύτερο TTFB. Περιορίστε τις ανακατευθύνσεις στο ελάχιστο.
- Μειώστε την επιβάρυνση του κώδικα: Βελτιστοποιήστε τη βάση κώδικα, εξαλείψτε τα περιττά σενάρια και βελτιστοποιήστε τη φόρτωση πόρων.
- Βελτιστοποίηση βάσης δεδομένων: Βελτιστοποιήστε τα ερωτήματα της βάσης δεδομένων σας και εξασφαλίστε αποτελεσματική ευρετηρίαση για να ελαχιστοποιήσετε τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με τη βάση δεδομένων.
- Συμπίεση περιεχομένου: Συμπιέστε στοιχεία όπως εικόνες, φύλλα στυλ και σενάρια για να μειώσετε τον όγκο των δεδομένων που μεταφέρονται.
Τήρηση ισορροπίας
Για να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη κατανόηση της απόδοσης του ιστότοπου, είναι απαραίτητο να επιτύχετε μια ισορροπία μεταξύ των αντιληπτών και των μετρούμενων προσεγγίσεων. Ο συνδυασμός και των δύο προοπτικών σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε περιοχές όπου οι αντιλήψεις των χρηστών ευθυγραμμίζονται με τις τεχνικές μετρήσεις και πού αποκλίνουν. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι θα βελτιστοποιήσετε πρώτα, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία χρήστη.
Η ενσωμάτωση δοκιμών χρηστών, ερευνών και σχολίων παράλληλα με μετρήσεις απόδοσης μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της αντιληπτής και της μετρούμενης απόδοσης. Κατανοώντας τις πολυπλοκότητες του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες βιώνουν τον ιστότοπό σας και ευθυγραμμίζοντας αυτές τις πληροφορίες με τεχνικές βελτιώσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο που όχι μόνο φορτώνει γρήγορα αλλά και ευχαριστεί και προσελκύει τους επισκέπτες.
Μάθαμε ότι η αντιληπτή απόδοση είναι πολύ προσωπική και σχεδόν αδύνατο να βελτιστοποιηθεί αυτόματα από ένα εργαλείο. Η μετρημένη απόδοση του ιστότοπου, ωστόσο, μπορεί να προσφέρει αξιόπιστα, συγκρίσιμα σημεία αναφοράς. Στην επόμενη ενότητα, θα επικεντρωθούμε στη μετρημένη απόδοση του ιστότοπου και στα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον ιστότοπό σας.
Πρόσθετες συμβουλές για αποτελεσματική μέτρηση απόδοσης ιστότοπου
Τώρα που γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα φόρτωσης ενός ιστοστόπου, παρακάτω σας έχουμε κάποιες πρόσθες συμβουλές:
- Τακτικές δοκιμές: Διεξάγετε δοκιμές απόδοσης τακτικά για να παρακολουθείτε αλλαγές και βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου.
- Δοκιμή από διαφορετικές τοποθεσίες: Κατανοήστε ότι οι ιστότοποι μπορούν να φορτώνουν διαφορετικά με βάση τις γεωγραφικές τοποθεσίες. Οι δοκιμές από διάφορες περιοχές παρέχουν μια συνολική προοπτική για την απόδοση.
- Αναλύστε σενάρια τρίτων: Παρακολουθήστε στενά τον αντίκτυπο των σεναρίων τρίτων, όπως εκείνων από παρόχους αναλυτικών στοιχείων ή διαφημίσεων, στη συνολική απόδοση.
Συμπέρασμα
Ενώ το δωρεάν Plesk Performance Booster που περιλαμβάνεται σε κάθε πακέτο φιλοξενίας της 19CLOUDS, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης του ιστότοπου, η τακτική μέτρηση της απόδοσης παραμένει βασική πρακτική για τους κατόχους και τους προγραμματιστές ιστοτόπων.
Η χρήση εργαλείων όπως το PageSpeed Insights, το Pingdom Tools, το GTMetrix και το Lighthouse Scoring μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τομείς προς βελτίωση και να προσφέρετε μια εξαιρετική εμπειρία χρήστη. Παραμένοντας προληπτικοί και βελτιστοποιώντας συνεχώς την απόδοση του ιστότοπού σας, μπορείτε να βελτιώσετε την ικανοποίηση των χρηστών, να ενισχύσετε τις ταξινομήσεις SEO και να επιτύχετε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Και να θυμάστε, δεν είναι μόνο η ταχύτητα. εξετάστε άλλους παράγοντες, όπως η ανταπόκριση σε κινητά και η προσβασιμότητα ως αναπόσπαστα στοιχεία της εμπειρίας χρήστη.