fbpx

AlmaLinux

AlmaLinux 9 διαθέσιμο σε όλους τους servers της 19CLOUDS

Έχετε ακούσει το σύνθημα «Για την κοινότητα, από την κοινότητα»; Μπορεί να έχετε πολλές φορές, αλλά το συγκεκριμένο που εννοούμε είναι το σλόγκαν για το AlmaLinux. Η δωρεάν διανομή Linux με γνώμονα την κοινότητα έχει εκτοξευθεί σε έναν από τους πιο σοβαρούς διεκδικητές της αγοράς. Δεν θα πιστεύατε ότι μια διανομή ανοιχτού κώδικα όπως αυτή, που διαχειρίζεται μια κοινότητα και δωρεάν, θα ήταν τόσο καλή όσο είναι το AlmaLinux, αλλά είναι!

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το επιλέξαμε για τις υπηρεσίες μας πριν από λίγο καιρό. Και αυτός είναι ο λόγος που το αναβαθμίζουμε στην τελευταία του έκδοση: AlmaLinux 9.3 (ή απλώς 9, για λόγους συντομίας).

Τι είναι το AlmaLinux;

Πριν δούμε την πιο πρόσφατη ενημέρωση του AlmaLinux, θα πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς είναι το AlmaLinux. Υποψιαζόμαστε ότι ορισμένοι από τους πελάτες μας μπορεί να μην ξέρουν για τι πράγμα μιλάμε.

Το AlmaLinux είναι μια διανομή Linux ανοιχτού κώδικα, διαχειριζόμενη από την κοινότητα και καθοδηγούμενη από το Ίδρυμα AlmaLinux. Δημιουργήθηκε για να απαντήσει στην αμφιλεγόμενη διανομή CentOS, η οποία ήταν η δωρεάν και συμβατή με τη διανομή δυαδικών αρχείων RHEL εκείνη την εποχή. Αυτό άλλαξε όταν το CentOS έκανε μια κάπως αμφιλεγόμενη κίνηση σχετικά με το CentOS 8, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019. Αντί για τον αναμενόμενο δεκαετή ζωντανό κύκλο, του κατανεμήθηκαν μόνο δύο, αιχμαλωτίζοντας πολλούς χρήστες. Το CentOS ανακοίνωσε ότι το 2020, παράλληλα με το τέλος της υποστήριξης για το CentOS γενικά. Ο λόγος για αυτό ήταν το νέο CentOS Stream, το οποίο δεν ήταν πλέον δωρεάν. Άφησε πολλούς απογοητευμένους και σκραφτίζοντας να βρουν μια λύση στο λειτουργικό τους σύστημα που λήγει γρήγορα.

Τώρα, γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Λόγω αυτής της αντιπαράθεσης και της ταλαιπωρίας, το CloudLinux – το λειτουργικό σύστημα του οποίου χρησιμοποιούμε επίσης εκτενώς – εμπνεύστηκε τη δημιουργία του AlmaLinux. Πολλοί θεωρούν το AlmaLinux ως τον πνευματικό διάδοχο του CentOS: δωρεάν, αξιόπιστο και συμβατό με δυαδικά αρχεία RHEL.

Πλεονεκτήματα και δυνατότητες του AlmaLinux

Το γεγονός ότι το AlmaLinux είναι δωρεάν πιθανότατα εμπνέει κάποιες αμφιβολίες στους χρήστες. Τελικά, πόσο καλό μπορεί να είναι ένα δωρεάν πράγμα; Είναι ένα σχετικά νέο λειτουργικό σύστημα.

Είναι πραγματικά πολύ καλό. Ενώ το ίδρυμα AlmaLinux, οι προγραμματιστές του λειτουργικού συστήματος, μπορεί να είναι μη κερδοσκοπικό, το έργο χρηματοδοτείται κυρίως από το CloudLinux, μεταξύ άλλων, και η ανάπτυξη γίνεται με γνώμονα την κοινότητα. Το σύνθημα δεν είναι μόνο για επίδειξη. Όσο για το γιατί μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε το AlmaLinux για τα project σας, εδώ είναι μερικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

  • Binary Compatibility – Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το AlmaLinux είναι δυαδικό συμβατό με το Red Hat Enterprise Linux. Υπάρχουν δύο πράγματα που κάνει αυτό: κάνει τη μετάβαση από τις διανομές CentOS ή RHEL στις διανομές AlmaLinux πολύ εύκολη. Επιτρέπει επίσης στο AlmaLinux να επωφεληθεί από την τεράστια βιβλιοθήκη δυαδικών αρχείων RHEL (π.χ. πακέτα YUM ή RPM).
  • Με γνώμονα την κοινότητα – Η διαδικασία ανάπτυξης του Ιδρύματος AlmaLinux εστιάζει κυρίως στην κοινότητα. Η συνεργασία, η διαφάνεια και η συνεισφορά της κοινότητας είναι οι κύριοι πυλώνες της αναπτυξιακής διαδικασίας. Είναι αυτονόητο ότι το έργο έχει θρέψει μια ακμάζουσα κοινότητα, που θέλει να το δει να ανθίζει και να προσφέρει υποστήριξη σε οποιονδήποτε.
  • Δωρεάν – Το AlmaLinux διανέμεται δωρεάν και είναι εξ ολοκλήρου ανοιχτού κώδικα, το οποίο λειτουργεί άψογα σε συνδυασμό με την πτυχή της διαδικασίας ανάπτυξης που βασίζεται στην κοινότητα.
  • Επιχειρηματικό επίπεδο – Το λειτουργικό σύστημα έχει αποδειχθεί αντάξιο του τίτλου σε επίπεδο επιχείρησης. Οι χρήστες το βλέπουν συχνά ως τη δωρεάν εναλλακτική στην επί πληρωμή διανομή Red Hat Linux Enterprise, αποδεικνύοντας περαιτέρω ότι το AlmaLinux είναι εξαιρετικό για παραγωγές μεγάλης κλίμακας.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το AlmaLinux έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Γέμισε μια θέση που έμεινε άγονη μετά τη μετακίνηση του CentOS στο CentOS Stream. Ευτυχώς για τους χρήστες του, οι προγραμματιστές θα το υποστηρίζουν για πολύ καιρό.

Κύκλος ζωής AlmaLinux

Ο κύκλος ζωής ενός λειτουργικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία του. Όταν το CentOS μείωσε την υποστήριξη για το CentOS 8 από δέκα χρόνια σε δύο υπέρ της εστίασης των πόρων στο CentOS Stream, αυτό κατέστρεψε απολύτως την εγκυρότητα και τη χρηστικότητα του λειτουργικού συστήματος. Οι πελάτες είχαν μόλις στραφεί σε αυτό όχι πριν από ένα χρόνο. Τώρα έπρεπε να αλλάξουν ξανά ή να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα που επρόκειτο να σταματήσει να λαμβάνει ενημερώσεις.

Το AlmaLinux, ωστόσο, έχει ορκιστεί να αποφύγει το ίδιο λάθος. Τόσο το AlmaLinux 8 όσο και το 9 έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους σχετικά με ενημερώσεις και ενημερώσεις κώδικα. Το AlmaLinux 8 θα έχει ενεργή υποστήριξη έως τις 31 Μαΐου 2024 και υποστήριξη ασφαλείας έως τις 31 Μαΐου 2029. Από την άλλη πλευρά, το AlmaLinux 9 θα λαμβάνει ενεργή υποστήριξη έως τις 31 Μαΐου 2027 και υποστήριξη ασφαλείας έως τις 31 Μαΐου , 2032. Αυτό σημαίνει ότι το AlmaLinux 8 ενδέχεται να μην έχει νέες δυνατότητες, αλλά οι προγραμματιστές θα συνεχίσουν να επιδιορθώνουν τις ευπάθειες ασφαλείας για τα επόμενα χρόνια.

Γιατί να κάνετε αναβάθμιση σε AlmaLinux 9;

Γιατί το 9 (9.3 για την ακρίβεια) είναι η νεότερη σταθερή έκδοση της διανομής και φυσικά θέλουμε το καλύτερο για τους πελάτες μας. Το είδαμε ως μια καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Ναι, η προηγούμενη έκδοση θα εξακολουθεί να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας για άλλη μισή δεκαετία, αλλά δεν θα γίνει τίποτα νέο με αυτήν. Οι προγραμματιστές τρίτων θα απομακρυνθούν από αυτό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμβατότητας. Αυτό είναι αρκετό για να εφαρμόσουμε αυτήν την αναβάθμιση.

Βελτιώσεις AlmaLinux 9

Η ίδια η ενημέρωση του AlmaLinux 9 έφερε πολλές βελτιώσεις και προσθήκες, αλλά, όπως αναφέραμε στην αρχή αυτής της ανάρτησης, προχωρήσαμε και ενημερώσαμε τις υπηρεσίες μας σε 9.3 για να είμαστε πάνω από όλα συμβατοί. Τούτου λεχθέντος, ορίστε τι έφεραν στο λειτουργικό σύστημα οι ενημερώσεις 9 έως 9.3.

Apache HTTP Server 2.4Ruby 3.1
Node.js 18PostgreSQL 15
nginx 1.22Python 3.11
PHP 8.1 
Added and Updated Module Streams
PCP 6.0.5Grafana 9.2.10
GDB 10.2Dyninst 12.1.0
Valgrind 3.21elfutils 0.189
SystemTap 4.9 
Performance Tools, Monitoring, and Debuggers

Apache HTTP Server 2.4.57Redis 7
Perl 5.32PHP 8.0
Git 2.31MySQL 8.0
Squid 5.2Node.js 20
Redis 7 
Dynamic Programming Languages, Web and Database Servers

GCC Toolset 13LLVM Toolset 16.0.6
Rust Toolset 1.71Go Toolset 1.20
Compiler Updates
GCC 11.3.1glibc 2.34
binutils 2.35.2 
Updated Components

Τέλος, οι νέες εκδόσεις έφεραν έναν τόνο ενημερώσεων ασφαλείας και δύο νέα αποθετήρια: το SAP και το SAPHANA. Για μια πλήρη ανάλυση των σημειώσεων έκδοσης, επισκεφθείτε την τεκμηρίωση του AlmaLinux!

Οφέλη για εσάς!

Όλες αυτές οι ενημερώσεις είναι εξαιρετικές, αλλά τι σημαίνουν για τον καθημερινό χρήστη που δεν γνωρίζει όλα αυτά τα ονόματα, τις λειτουργικές μονάδες, τα στοιχεία κ.λπ.;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πραγματικά απλή: καλύτερη απόδοση, υψηλότερη ασφάλεια και αυξημένη σταθερότητα. Ωστόσο, αυτή είναι πολύ ευρεία απάντηση, οπότε ας την επεκτείνουμε! Πρώτον, το AlmaLinux 9 χρησιμοποιεί την έκδοση πυρήνα 5.x (έκδοση 5.14.0-362.8.1.el9_3 από την 9.3). Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο συμβατό με το σύγχρονο λογισμικό και υλικό από τον προκάτοχό του.

Μιλώντας για συμβατότητα, καθώς το AlmaLinux 9 είναι νεότερο, έχει πολύ δρόμο μπροστά του όσον αφορά τις νέες δυνατότητες, το συμβατό λογισμικό και τις επιδιορθώσεις ασφαλείας. Ναι, η έκδοση 8.x θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα, αλλά δεν θα προστεθούν νέες δυνατότητες. Οι προγραμματιστές θα επιδιορθώσουν μόνο γνωστές ή πρόσφατα εντοπισμένες ευπάθειες ασφαλείας. Από την άλλη πλευρά, το AlmaLinux 9 θα δει πολλά ακόμη χρόνια να ανακαλύπτονται και να διορθώνονται άγνωστα τρωτά σημεία, καθώς και νέες προσθήκες στο λειτουργικό σύστημα.

Το λειτουργικό σύστημα είναι αυτό που υπαγορεύει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών ή προϊόντων. Με το AlmaLinux 9 έξω, είναι φυσιολογικό για τους προγραμματιστές να προχωρήσουν σε αυτό – καθώς είναι το πιο πρόσφατο – και να σταματήσουν να εργάζονται με την παλαιότερη έκδοση. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι προγραμματιστές θα δημιουργήσουν μελλοντικές εκδόσεις λογισμικού για να συνεργαστούν με το AlmaLinux 9, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα συμβατότητας και ασφάλειας για την προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Το νεότερο και σταθερό είναι συνήθως πάντα καλύτερο και θέλουμε οι πελάτες μας να επωφεληθούν από τυχόν νέες εξελίξεις που σχετίζονται με το AlmaLinux.

Τούτου λεχθέντος, χρησιμοποιούμε ήδη το AlmaLinux 9 στις υπηρεσίες μας. Όλοι οι νέοι διακομιστές VPS και DS, όπως επίσης και τα Cloud Web Hosting και Eshop Hosting πακέτα μας, συνοδεύονται από το ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα.

Η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε

Είμαστε ευχαριστημένοι με την πιο πρόσφατη έκδοση του AlmaLinux και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τις υπηρεσίες μας καθώς προχωρά το λειτουργικό σύστημα. Η ομάδα πίσω από το λογισμικό προσφέρει σταθερά ποιότητα και αξιοπιστία, ενώ το διατηρεί ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα. Αυτό εμπνέει εμπιστοσύνη που είναι λιγότερο συνηθισμένη από ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς στον κόσμο της τεχνολογίας. Ελπίζουμε όσοι από εσάς συμμετέχετε στην κοινότητα του AlmaLinux θα εκτιμήσετε αυτήν την κίνηση και οι υπόλοιποι θα απολαύσουν την ηρεμία ότι το σύστημα είναι εδώ για να μείνει για πολύ καιρό.

Θοδωρής Μαγκλάρας

Translate »