fbpx

Γιατί η ταχύτητα φόρτωσης ενός website/eshop είναι σημαντική

H Ταχύτητα Φόρτωσης είναι σημαντική για την επιτυχία ενός website/eshop

Ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ένος website ή eshop, είναι η ταχύτητα φόρτωσης, η οποία μπορεί άμεσα να επηρεάσει την εμπειρία των επισκεπτών στην ιστοσελίδα σου. Πλέον ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και οι χρήστες έχουν πολλές επιλογές εκεί έξω, γι’αυτό αν μία ιστοσελίδα δεν είναι γρήγορη απλά θα μπουν σε κάποια άλλη.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους λόγους που ένα website η eshop καθυστερεί να φορτώσει και τέλος θα δώσουμε κάποια tips για την βελτίωση τους.

Πρώτα πρέπει να δούμε γιατί καθυστερεί να φορτώσει η ιστοσελίδα μας. Εκεί θα πρέπει να γίνει τεχνικός έλεγχος για δούμε τους λόγους καθυστέρησης φόρτωσης οι οποίοι δεν είναι και λίγοι.

Αρχικά ας δούμε μερικά οφέλη από μία γρήγορη ιστοσελίδα:

  • Εμπειρία Χρήστη: Όταν μία ιστοσελίδα φορτώνει γρήγορα, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σε αυτή πιο εύκολα χωρίς να περιμένει να φορτώσει η επόμενη σελίδα κλπ. Έρευνες έχουν δείξει οτι οι χρήστες περιμένουν περίπου 3 με 5 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι αν η σελίδα σου ξεπερνά αυτό το χρόνο, ο χρήστης έχει ήδη φύγει.
  • Καλύτερο SEO: Οι μηχανές αναζήτησης και ιδίως η Google, αγαπούν τις γρήγορες ιστοσελίδες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα plus για την κατάταξή σου σε αυτές. Ο αλγόριθμος της Google αξιολογεί τις ιστοσελίδες σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια SEO, ένα από αυτά είναι και η ταχύητα φόρτωσης.
  • Ενίσχυση των πωλήσεων: Φαντάσου ένας πελάτης του eshop σου αφού έχει τοποθετήσει ένα προϊόν στο καλάθι του, πηγαίνοντας στο checkout για να πληρώσει, κολλάει ή αργεί υπερβολικά να φορτώσει. Σε αυτή την περίπτωση, τον έχεις χάσει από πελάτη. Αντιθέτως, ένα eshop που φορτώνει γρήγορα και ιδίως δεν καθυστερεί στο checkout ενισχύει τις πωλήσεις και ο πελάτης σου δεν….περιμένει στην ουρά.

Τι επηρεάζει την ταχύτητα φόρτωσης

Αφού είδαμε τα οφέλη μίας γρήγορης ιστοσελίδας, πάμε να δούμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μίας ιστοσελίδας. Το θέμα είναι περισσότερο τεχνικό και σίγουρα θα πρέπει να απευθυνθείς στον προγραμματιστή σου.

  • Βαρύ περιεχόμενο: Εικόνες υψηλής ανάλυσης και όγκου, πολλαπλά γραφικά στοιχεία ή animation που δεν σου χρειάζονται
  • Πολλαπλά Scripts και Plugins: Διάφορα scriptάκια ή plugins που επίσης μπορεί να μην σου χρειάζονται, πολλές φορές στο backend στον κώδικα, επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα μίας ιστοσελίδας.
  •  Web Hosting: Εδώ μιλάμε για την φιλοξενία της ιστοσελίδας, όπου ο πάροχος πολλές φορές μπορεί να επηρεάζει τον χρόνο απόκρισης μίας ιστοσελίδας ή eshop.

Μπορώ να το βελτιώσω;

Φυσικά και μπορείς! Εδώ περνάμε στο πως μπορείς να βελτιώσεις την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σου.

  • Βελτιστοποίησε τις εικόνες σου: Δεν είναι ανάγκη οι εικόνες που ανεβάζεις να είναι 1 ή και 2 ή και περισσότεα MB. Η συμπίεση λοιπόν των εικόνων ιδιαίτερα στα eshop, θα κάνει την διαφορά.
  • Cache Memory: Ενεργοποίησε το caching το οποίο σου εξασφαλίζει ότι δεν χρειάζεται η ιστοσελίδα σου να φορτώνει συνεχώς εκ νέου, κάθε φορά που κάποιος την επισκέπτεται. Η εμπειρία του χρήστη είναι πολύ πιο γρήγορη ιδίως αυτών που την επισκέπτονται συχνά.
  • Μείωσε τα αιτήματα HTTP: Κάθε στοιχείο (εικόνα, κείμενο, javascript, css κλπ.) που φορτώνει σε μία ιστοσελίδα, δημιουργεί αιτήματα προς τον server. Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον καθυστερήσεις. Συγχώνευσε αρχεία JavaScript και CSS αλλά αφαίρεσε και αυτά που δεν σου είναι απαραίτητα. Η συγχώνευση αυτών των αρχείων μπορεί να μειώσει τις καθυστερήσεις και να βελτιώσει την ταχύτητα.

Επίλογος

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η ταχύτητα παίζει πολύ σημαντικό και ζωτικό ρόλο σε μία ιστοσελίδα ή eshop. Πριν καταλήξουμε όμως ότι μόνο server φταίει που δεν τρέχει γρήγορα μία ιστοσελίδα, χρειάζεται να γίνουν μερικοί τεχνικοί έλεγχοι για να βρεθεί το πραγματικό πρόβλημα.

Αν δεν μπορείς να το κάνει μόνος/η, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας και θα χαρούμε να βοηθήσουμε.

Translate »
Κύλιση στην κορυφή