fbpx

Τι είναι το Google Search Console;

Τι είναι το Google Search Console;

Το Google Search Console (προηγουμένως Google Webmaster Tools) είναι μια δωρεάν υπηρεσία της Google που βοηθά τους διαχειριστές ιστοσελίδων να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμφάνιση των ιστοσελίδων τους στα αποτελέσματα αναζήτησης. Παρέχει πληθώρα πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση και διόρθωση τεχνικών σφαλμάτων, την υποβολή sitemaps, την προβολή των backlinks και την παρακολούθηση των οργανικών θέσεων κατάταξης.

Γιατί είναι σημαντική η κονσόλα αναζήτησης Google;

Το Google Search Console είναι απαραίτητο για τους ιδιοκτήτες ιστότοπων και τους επαγγελματίες του SEO για διάφορους λόγους:

  1. Παρακολούθηση της απόδοσης του ιστοτόπου: συμπεριλαμβανομένων των ερωτημάτων που φέρνουν τους χρήστες στον ιστότοπό σας, της μέσης θέσης της σελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης και πολλά άλλα.

  2. Εντοπισμός και διόρθωση προβλημάτων: Το εργαλείο σας ειδοποιεί για τεχνικά ζητήματα, όπως σφάλματα εντοπισμού, προβλήματα χρηστικότητας για κινητά και ζητήματα ασφαλείας, επιτρέποντάς σας να τα αντιμετωπίσετε άμεσα.

  3. Υποβολή Sitemaps: Μπορείτε να υποβάλετε το sitemap της ιστοσελίδας σας στην Google Search Console για να βοηθήσετε την Google να ανιχνεύσει και να ευρετηριάσει την ιστοσελίδα σας πιο αποτελεσματικά.

  4. Παρακολούθηση Backlinks: Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη στρατηγική σας σχετικά με τις backlink.

  5. Βελτιστοποίηση της εμφάνισης αναζήτησης: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο για να βεβαιωθείτε ότι τα δομημένα δεδομένα του ιστότοπού σας έχουν εφαρμοστεί σωστά και να παρακολουθείτε βελτιώσεις όπως οι σελίδες AMP.

Βασικά χαρακτηριστικά της κονσόλας αναζήτησης Google

Έκθεση επιδόσεων

Η Έκθεση επιδόσεων παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ιστότοπός σας αποδίδει στην Αναζήτηση Google. Περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με τα συνολικά κλικ, τις εμφανίσεις, το μέσο ποσοστό κλικ (CTR) και τη μέση θέση. Μπορείτε επίσης να δείτε ποια ερωτήματα οδηγούν την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας και πώς αποδίδουν οι σελίδες σας σε διάφορες χώρες.

Έκθεση κάλυψης

Η Έκθεση κάλυψης σας βοηθά να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει η Google κατά την ευρετηρίαση του ιστότοπού σας. Κατηγοριοποιεί τις σελίδες σε έγκυρες, λάθος, έγκυρες με προειδοποιήσεις και αποκλεισμένες. Αυτή η αναφορά είναι ζωτικής σημασίας για τη διάγνωση προβλημάτων που ενδέχεται να εμποδίζουν την εμφάνιση των σελίδων σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Sitemaps

Η υποβολή του sitemap σας μέσω του Google Search Console βοηθά τη Google να κατανοήσει τη δομή του ιστότοπού σας και να βρει όλο το περιεχόμενό σας. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ανίχνευσης και ευρετηρίασης.

Ευχρηστία κινητών τηλεφώνων

Η έκθεση Χρησιμότητας για κινητά επισημαίνει τυχόν προβλήματα με την έκδοση του ιστότοπού σας για κινητά. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της ευρετηρίασης με βάση το mobile-first, η διασφάλιση ότι ο ιστότοπός σας είναι φιλικός προς τα κινητά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση καλής κατάταξης στην αναζήτηση.

Σύνδεσμοι

Η αναφορά Σύνδεσμοι σας δείχνει τις εξωτερικές τοποθεσίες που συνδέονται με τη δική σας και τη δομή των εσωτερικών σας συνδέσμων. Η κατανόηση του προφίλ των backlink σας είναι ζωτικής σημασίας για το SEO, καθώς οι υψηλής ποιότητας backlinks μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το κύρος και την κατάταξη του ιστότοπού σας.

Βελτιώσεις

Οι αναφορές βελτιώσεων παρέχουν δεδομένα σχετικά με δομημένα δεδομένα, σελίδες AMP και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά αναζήτησης. Οι σωστά υλοποιημένες βελτιώσεις μπορούν να κάνουν τον ιστότοπό σας να ξεχωρίζει στα αποτελέσματα αναζήτησης με rich snippets και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά αναζήτησης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κονσόλα αναζήτησης Google

Ρύθμιση της κονσόλας αναζήτησης Google

  1. Συνδεθείτε στο Google Search ConsoleGoogle Search Console και συνδεθείτε με το λογαριασμό σας στο Google.
  2. Προσθέστε το ακίνητό σας: Εισάγετε τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας σας και κάντε κλικ στο “Προσθήκη ακινήτου”.
  3. Επαλήθευση ιδιοκτησίας: Ακολουθήστε τα βήματα επαλήθευσης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν τη μεταφόρτωση ενός αρχείου HTML στον ιστότοπό σας, την προσθήκη μιας εγγραφής DNS ή τη χρήση του λογαριασμού σας στο Google Analytics.

Υποβολή ενός Sitemap

  1. Μεταβείτε στην ενότητα Sitemaps: Στην πλαϊνή μπάρα, κάντε κλικ στο “Sitemaps”.
  2. Εισάγετε τη διεύθυνση URL του ιστότοπού σας: Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση URL του sitemap σας (π.χ. https://yourwebsite. com/sitemap.xml) και κάντε κλικ στο κουμπί “Υποβολή”.

Παρακολούθηση επιδόσεων

  1. Ανοίξτε την Έκθεση επιδόσεων: Κάντε κλικ στην επιλογή “Απόδοση” στην πλευρική γραμμή.
  2. Ανάλυση δεδομένων: Επανεξέταση των κλικ, των εμφανίσεων, του CTR και των δεδομένων θέσης. Χρησιμοποιήστε φίλτρα για να αναλύσετε τα δεδομένα ανά ερώτημα, σελίδα, χώρα και συσκευή.

Διόρθωση σφαλμάτων

  1. Ελέγξτε την έκθεση κάλυψης: Κάντε κλικ στην επιλογή “Κάλυψη” στην πλευρική γραμμή.
  2. Σφάλματα αναθεώρησης: Κοιτάξτε τις σελίδες που παρατίθενται στις κατηγορίες “Σφάλμα” και “Έγκυρο με προειδοποιήσεις”. Κάντε κλικ σε κάθε πρόβλημα για να λάβετε περισσότερες λεπτομέρειες και συνιστώμενες διορθώσεις.

Βέλτιστες πρακτικές για τη χρήση της κονσόλας αναζήτησης Google

  • Τακτική παρακολούθηση: Ελέγχετε τακτικά την κονσόλα αναζήτησης Google Search Console για να είστε ενήμεροι για τυχόν νέα ζητήματα και να παρακολουθείτε την απόδοση του ιστότοπού σας.
  • Ενεργήστε σε προειδοποιήσεις και σφάλματα: Αντιμετωπίστε άμεσα τυχόν σφάλματα ή προειδοποιήσεις που αναφέρονται από την Google Search Console για να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας είναι πλήρως βελτιστοποιημένος για αναζήτηση.
  • Βελτιστοποίηση για κινητά: Χρησιμοποιήστε την αναφορά “Ευχρηστία για κινητά” για να διασφαλίσετε ότι ο ιστότοπός σας είναι φιλικός προς τα κινητά, ειδικά από τη στιγμή που η Google χρησιμοποιεί την ευρετηρίαση για κινητά πρώτα.
  • Αξιοποίηση των δεδομένων απόδοσης: Χρησιμοποιήστε τα δεδομένα της έκθεσης επιδόσεων για να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενό σας και να βελτιώσετε τη στρατηγική SEO.

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το Google Search Console;

Είναι καλή πρακτική να ελέγχετε την Κονσόλα αναζήτησης Google τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ώστε να ενημερώνεστε για τις επιδόσεις του ιστότοπού σας και να αντιμετωπίζετε άμεσα τυχόν νέα προβλήματα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Google Search Console για πολλούς ιστότοπους;

Ναι, μπορείτε να προσθέσετε και να διαχειριστείτε πολλούς ιστότοπους σε έναν μόνο λογαριασμό Google Search Console. Κάθε ιστότοπος αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή ιδιοκτησία και πρέπει να επαληθεύσετε την ιδιοκτησία για κάθε έναν.

Επηρεάζει η Google Search Console την κατάταξη του ιστότοπού μου;

Η ίδια η κονσόλα αναζήτησης Google δεν επηρεάζει άμεσα την κατάταξη του ιστότοπού σας. Ωστόσο, οι πληροφορίες και τα δεδομένα που παρέχει μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τον ιστότοπό σας, να διορθώσετε προβλήματα και να βελτιώσετε τη στρατηγική SEO, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατάταξή σας.

Θοδωρής Μαγκλάρας

Translate »
Scroll to Top