fbpx

Τι είναι το Google Ads και γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση ενός διαδικτυακού τόπου ή Ηλεκτρονικού Καταστήματος

Το Google Ads, είναι μία διαδικτυακή υπηρεσία διαφήμισης, η οποία προσφέρεται φυσικά από την Google. Λειτουργεί με τον τρόπο της «δημοπρασίας» και προσφέρει πολλά και χρήσιμα εργαλεία για την διαδικτυακή προώθηση μίας επιχείρησης.

Τα διαφημιστικά μηνύματα στο Google Ads είναι μικρά, σύντομα και ακολουθούν τα πρότυπα του Interactive Advertising Bureau (IAB).
Οι επεκτάσεις είναι μία επιλογή του Google Ads που ενισχύει μια διαφημιστική εκστρατεία, προβάλλοντας επιπλέον πληροφορίες εντός του διαφημιστικού μηνύματος. Οι πληροφορίες που μπορούν να προβληθούν μέσω επεκτάσεων είναι η διεύθυνση, το τηλέφωνο της επιχείρησης ή περισσότεροι σύνδεσμοι και έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν τον αριθμό των κλικ στις διαφημιστικές μας καμπάνιες.

Πώς λειτουργούν οι διαφημίσεις Google;

Γράφετε μια διαφήμιση, υποβάλλετε μια προσφορά, περιμένετε και ξεκινούν οι πωλήσεις. Αυτό είναι βασικά… με μερικές μικρές προειδοποιήσεις.
Θα καλύψω τον τρόπο δημιουργίας μιας καμπάνιας Google Ads με λεπτομέρειες βήμα-βήμα, αλλά ουσιαστικά, το Google Ads λειτουργεί σε ένα μοντέλο τιμολόγησης πληρωμής ανά ενέργεια, που συνήθως υπολογίζεται ως κόστος ανά κλικ (CPC). Αυτό σημαίνει ότι πληρώνετε ένα συγκεκριμένο τίμημα κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει κλικ στη διαφήμισή σας ή όποια κι αν είναι η ενέργεια στόχος σας.

Αυτή η τιμή αλλάζει συχνά και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσες άλλες επωνυμίες στοχεύουν αυτήν τη λέξη-κλειδί, τον όγκο αναζητήσεων, την αναμενόμενη προσέγγιση χρηστών, την ώρα της ημέρας ή του έτους και πολλά άλλα.

Όταν τοποθετείτε τη διαφήμισή σας, προσδιορίζετε τη “μέγιστη προσφορά” σας — το μέγιστο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για ένα κλικ (ή προβολή ή άλλη ενέργεια που έχετε ορίσει).

Οι τρεις κύριες επιλογές υποβολής προσφορών είναι:

 • Κόστος ανά κλικ (CPC): Πληρώνετε όταν ένας χρήστης κάνει κλικ στη διαφήμισή σας.
 • Κόστος ανά χιλιόμετρο (CPM): Πληρώνετε ανά 1.000 εμφανίσεις διαφημίσεων.
 • Κόστος ανά αφοσίωση (CPE): Πληρώνετε όταν ένας χρήστης εκτελεί μια συγκεκριμένη ενέργεια στη διαφήμισή σας (εγγράφεται σε μια λίστα, παρακολουθεί ένα βίντεο κ.λπ.).

Για παράδειγμα, εάν η μέγιστη προσφορά σας είναι 2 €, αλλά η Google λέει ότι η αξία αυτού του κλικ είναι 2,55 €, η διαφήμισή σας δεν θα εμφανίζεται. Ωστόσο, εάν η μέγιστη προσφορά σας ήταν 2,56 €, η διαφήμισή σας θα ήταν πιο πιθανό να λάβει την τοποθέτηση.

Είναι σημαντικό ότι αυτός ο αριθμός είναι διαφορετικός από τον συνολικό προϋπολογισμό της καμπάνιας σας. Έχετε την επιλογή να ορίσετε έναν ημερήσιο μέσο προϋπολογισμό και να επιτρέψετε στην Google να χειρίζεται τις μεμονωμένες προσφορές σας για διαφημίσεις ή να ορίσετε τόσο τον συνολικό προϋπολογισμό σας όσο και να προσαρμόσετε τη μέγιστη προσφορά για κάθε διαφήμιση.

Για αρχάριους, προτείνω να ορίσετε τον ημερήσιο προϋπολογισμό σας και να αφήσετε την Google να βελτιστοποιήσει την προσφορά μεμονωμένων διαφημίσεων. Είναι πιο εύκολο και συχνά αποδίδει πιο αποτελεσματικά και οικονομικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να δαπανήσετε συνολικά 1.000 €, θα μπορούσατε να εκτελέσετε μια καμπάνια για 30 ημέρες με μέγιστο ημερήσιο προϋπολογισμό 33 €, ή για 14 ημέρες με 66 € την ημέρα.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμη ύπουλος παράγοντας για την υποβολή προσφορών: Δείκτης ποιότητας.

Ο Δείκτης ποιότητας (Quality Score) είναι ο τρόπος με τον οποίο το Google Ads καθορίζει ποιος έχει την “καλύτερη” διαφήμιση για εμφάνιση για μια λέξη-κλειδί. Είναι μια αριθμητική κατάταξη από 1-10.

Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο θα μπορούσε να σκοράρει 10 (υψηλό) για τη λέξη-κλειδί “σάντουιτς αβοκάντο”, αλλά πιθανότατα θα βαθμολογούσε 1 (χαμηλό) για τη λέξη-κλειδί “τοπικός υδραυλικός”.

Για παράδειγμα, ένας υψηλός Δείκτης ποιότητας σημαίνει ότι οι διαφημίσεις σας ταιριάζουν με την πρόθεση αναζήτησης των πιθανών πελατών σας και, η δημιουργία διαφημίσεων που αντιστοιχούν σε αυτό που αναζητούν οι χρήστες σημαίνει ότι θα εμφανίζονται πιο συχνά, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνετε περισσότερα κλικ.

Ο Δείκτης ποιότητας δεν είναι μια μέτρηση που πρέπει να παρακολουθείτε σε βάθος, αλλά περισσότερο ένας οδηγός για να δείτε εάν η στόχευση των διαφημίσεών σας είναι σε καλό δρόμο και πώς συγκρίνετε με άλλες που ανταγωνίζονται για τις ίδιες λέξεις-κλειδιά.

Τύποι διαφημίσεων Google

Το Google Ads έχει αλλάξει πολύ με τα χρόνια, με νέες δυνατότητες και τύπους διαφημίσεων. Αυτήν τη στιγμή, το Google Ads χρησιμοποιεί τους παρακάτω τύπους διαφημίσεων:

 • Αποκριτικές διαφημίσεις αναζήτησης
 • Μέγιστη απόδοση διαφημίσεων
 • Διαφημίσεις Discovery
 • Προβολή διαφημίσεων
 • Διαφημίσεις αγορών
 • Διαφημίσεις εφαρμογών
 • Έξυπνες καμπάνιες

Διαφημίσεις Αναζήτησης
Η μορφή διαφήμισης αναζήτησης, γνωστή σε όλους θα πρέπει να αποτελεί μέρος των καμπανιών όλων. Αυτές είναι διαφημίσεις που βασίζονται σε κείμενο σε σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης (SERP) στο Google.

Παλαιότερα, αυτό που έγραφες για κάθε διαφήμιση ήταν αυτό που εμφάνιζε η Google. Τώρα, οι αποκριτικές διαφημίσεις αναζήτησης σας επιτρέπουν να γράψετε πολλές μικρές παραλλαγές και η τεχνολογία AI της Google επιλέγει τον καλύτερο συνδυασμό στοιχείων διαφήμισης για να ταιριάζει με το ερώτημα αναζήτησης και την πρόθεση.

Οι διαφημίσεις αναζήτησης υποδεικνύονται με την έντονη γραφή “Χορηγούμενο ή Sponsored” πάνω από αυτές. Οι διαφημίσεις θα βρίσκονται επίσης στις πρώτες τέσσερις θέσεις της σελίδας.

Οι διαφημίσεις αναζήτησης είναι η πιο βασική μορφή Google Ads και κάθε επωνυμία μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση τους.

Μέγιστη απόδοση διαφημίσεων
Οι διαφημίσεις Max Performance είναι λιγότερο τύπος διαφήμισης και περισσότερο συνολική στρατηγική. Η Google περιγράφει το Performance Max ως ένα είδος συνδυασμού όλων των καλύτερων αλγορίθμων μηχανικής εκμάθησης και των στρατηγικών υποβολής προσφορών διαφημίσεων με τη βοήθεια AI, σε συνδυασμό με σημεία δεδομένων που παρέχετε, όπως προσαρμοσμένα είδη κοινού. Η ιδέα είναι να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον στόχο σας.

Η Google ισχυρίζεται ότι οι καμπάνιες Performance Max κερδίζουν 18% περισσότερες μετατροπές από τις παραδοσιακές διαφημιστικές καμπάνιες αναζήτησης.

Για να κάνετε μια καμπάνια Performance Max, πρέπει να έχετε έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως να πραγματοποιήσετε πωλήσεις, να αποκτήσετε δυνητικούς πελάτες ή μια άλλη καθορισμένη ενέργεια. Και θα χρειαστείτε είτε κάποιες υπάρχουσες καμπάνιες για να αντλήσετε από αυτές είτε να ανεβάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία δημιουργικού.

Η Google προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια καμπάνια Μέγιστης απόδοσης για να συμπληρώσετε τις βασικές σας καμπάνιες διαφημίσεων αναζήτησης.

Διαφημίσεις Discovery
Οι διαφημίσεις Discovery εμφανίζονται σε μέρη όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν έρευνα για προϊόντα ή να παρακολουθούν κριτικές προϊόντων. Συνήθως, αυτό περιλαμβάνει διαφημίσεις αρχικής σελίδας YouTube και Παρακολούθηση επόμενης σελίδας, διαφημίσεις εισερχομένων Gmail και αναζητήσεις Google που ταιριάζουν με την πρόθεση για αγορές. Επιπλέον, στην αρχική σελίδα της Google. Είναι σαν μια διαφήμιση προβολής σε συνδυασμό με μια διαφήμιση Αγορών.

Οι χρήστες της Google μπορούν να εξαιρεθούν από τα δεδομένα που παρακολουθούνται για τη συγκέντρωση στοχευμένων διαφημίσεων Discovery, αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Η Google ισχυρίζεται ότι οι διαφημίσεις Discovery μπορούν να προσεγγίσουν έως και τρία δισεκατομμύρια άτομα.

Για να αποφασίσει ποιες διαφημίσεις Discovery θα εμφανίσει σε έναν χρήστη, η Google χρησιμοποιεί τα εξής:

 • Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών
 • Πληροφορίες εφαρμογής από τη συσκευή τους (π.χ. τηλέφωνο, tablet, υπολογιστής)
 • Επαφές
 • Ιστορικό τοποθεσίας
 • Ρυθμίσεις τοποθεσίας (π.χ. αποθηκευμένες τοποθεσίες “σπίτι” και “εργασία” και άλλες)

Είναι λίγο «τρομακτικό» το παραπάνω μιας και βλέπουμε ότι η Google στην ουσία «παρακολουθεί» την δραστηριότητα στο διαδίκτυο ενός χρήστη, αλλά πολύ αποτελεσματικό για τους digital marketers και τους πελάτες τους, μιας και θα εμφανίσει την διαφήμιση στο κατάλληλο κοινό.

Διαφημίσεις YouTube
Οι διαφημίσεις YouTube που είναι γνωστές στους περισσότερους, αναπαράγονται είτε πριν παρακολουθήσετε ένα βίντεο, είτε κατά τη διάρκεια αυτού είτε εμφανίζονται σε άλλα μέρη στο YouTube, όπως η αρχική σελίδα και οι σελίδες Συνδρομές, Παρακολούθηση αργότερα και playlist.

Το ποιος βλέπει τις διαφημίσεις βίντεο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

 • Είτε ένας χρήστης είναι συνδεδεμένος είτε όχι
 • Τα συμφέροντά τους
 • Ιστορικό παρακολούθησης
 • Ο στόχος της διαφημιστικής σας καμπάνιας
 • Οι ρυθμίσεις στόχευσης της διαφημιστικής σας καμπάνιας

Οι διαφημίσεις βίντεο λειτουργούν για σχεδόν κάθε στόχο και καμπάνια, με την προϋπόθεση ότι έχετε περιεχόμενο βίντεο υψηλής ποιότητας.

Προβολή διαφημίσεων
Οι διαφημίσεις προβολής είναι εικόνες ή βίντεο που εμφανίζονται σε εκατομμύρια ιστότοπους παγκοσμίως που αποτελούν μέρος του Δικτύου εμφάνισης της Google, καθώς και σε ιστότοπους της Google, όπως το YouTube.

Μπορείτε να ορίσετε κάθε διαφήμιση μόνοι σας ή να ανεβάσετε μια συλλογή στοιχείων — γραφικά, βίντεο, λογότυπα και τίτλους — και να αφήσετε την τεχνητή νοημοσύνη του Google Ads να βρει τους καλύτερους συνδυασμούς για να στοχεύσετε το κοινό σας ως μέρος είτε μιας καμπάνιας Έξυπνης προβολής είτε Μέγιστης απόδοσης .

Από το 2024, αποτελεί βέλτιστη πρακτική να μετατρέπετε τις κατάλληλες καμπάνιες διαφημίσεων προβολής σε καμπάνιες Μέγιστου Απόδοσης. Αυτό είναι το Google Ads-speak για “ανεβάστε τα στοιχεία και αφήστε την Google να κάνει τις προσφορές και τη στόχευση”. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαφημίσεις προβολής μεμονωμένης εικόνας δεν εμφανίζονται πλέον στο Gmail και σε άλλες τοποθετήσεις υψηλής αξίας, ενώ οι διαφημίσεις Max Performance εμφανίζονται. Επιπλέον, η Google λέει ότι οι διαφημιζόμενοι που μετατρέπουν σε καμπάνιες Μέγιστης απόδοσης έχουν κατά μέσο όρο 15% περισσότερες μετατροπές με παρόμοιο κόστος ανά ενέργεια.

Διαφημίσεις αγορών
Οι διαφημίσεις αγορών χρησιμοποιούν τον κατάλογο προϊόντων σας για να προβάλουν βελτιστοποιημένες διαφημίσεις ηλεκτρονικού εμπορίου στα δίκτυα Αναζήτησης και εμφάνισης Google, στο YouTube και στο Gmail. Η αυτόματη στόχευση της Google δείχνει αυτό που πιστεύει ότι είναι το πιο σχετικό προϊόν για την αναζήτηση ενός χρήστη, όπως αν ψάχνω για ένα νέο αξιολάτρευτο πουκάμισο που σχετίζεται με το μάρκετινγκ.

Η Google εμφανίζει καταχωρίσεις προϊόντων — διαφημίσεις και οργανικά αποτελέσματα — σε μια διάταξη εμπνευσμένη από το ηλεκτρονικό εμπόριο που είναι εύκολο για μένα να περιηγηθώ, να κάνω κλικ και να αγοράσω.

Διαφημίσεις εφαρμογών
Όπως ακριβώς ακούγονται, οι διαφημίσεις εφαρμογών οδηγούν τους θεατές να κατεβάσουν την εφαρμογή σας για iOS ή Android, αν και υπάρχουν αρκετές πρόσθετες λειτουργίες καμπάνιας διαθέσιμες για καμπάνιες εφαρμογών Android έναντι iOS (επειδή η Google κατέχει το κατάστημα Google Play).
Και για τα δύο, μπορείτε να έχετε στόχο να λάβετε περισσότερες εγκαταστάσεις εφαρμογής ή περισσότερη αφοσίωση από άτομα που έχουν ήδη την εφαρμογή σας. Μόνο για καμπάνιες Android, μπορείτε να εκτελέσετε μια καμπάνια προεγγραφής για να λάβετε πρώιμες εγγραφές για να επικυρώσετε την ιδέα της εφαρμογής σας πριν από την κυκλοφορία της.

Οι διαφημίσεις εφαρμογών είναι εύκολο να ρυθμιστούν, καθώς χρησιμοποιούν εικόνες, βίντεο και περιεχόμενο από την καταχώριση του καταστήματος εφαρμογών σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανεβάσετε τα δικά σας πολυμέσα.

Έξυπνες καμπάνιες
Βασικά, οποιαδήποτε καμπάνια μπορεί να είναι μια “Έξυπνη καμπάνια”, εάν τη ρυθμίσετε να χρησιμοποιεί τις στρατηγικές υποβολής προσφορών, στόχευσης ή τοποθέτησης διαφημίσεων με τεχνητή νοημοσύνη του Google Ads.

Παλιότερα, χρειαζόσασταν πραγματικά ένα μάθημα του Google Ads για να προσαρμόσετε και να δοκιμάσετε κάθε διαφήμιση για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Για τους περισσότερους χρήστες — ειδικά εκείνους που μόλις ξεκινούν με το Google Ads — οι έξυπνες καμπάνιες είναι αυτό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Για να βελτιστοποιήσετε την έξυπνη καμπάνια σας, καθορίστε έναν από τους παρακάτω στόχους:

 • Λάβετε περισσότερους δυνητικούς πελάτες (κλήσεις)
 • Λάβετε περισσότερες επισκέψεις σε φυσική τοποθεσία επιχείρησης
 • Λάβετε περισσότερες πωλήσεις ιστοτόπων ή εγγραφές
 • Αναγνώριση επωνυμίας (καμπάνιες βίντεο)

Εάν είστε νέοι στο Google Ads, οι έξυπνες καμπάνιες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε και χρειάζονται λιγότερο από 15 λεπτά για τη ρύθμιση.

Για έμπειρες επωνυμίες, οι έξυπνες καμπάνιες εξακολουθούν να έχουν συχνά καλύτερη απόδοση από τις τυπικές καμπάνιες και χρειάζονται λιγότερο χρόνο για τη διαχείριση αλλά και την δημιουργία τους.

4 συμβουλές για τη δημιουργία κερδοφόρων διαφημίσεων Google

1. Εστιάστε στους τίτλους
Μπορείτε να συμπεριλάβετε έως και 15 τίτλους ανά διαφήμιση, επομένως εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία και αξιοποιήστε στο μέγιστο τις δυνατότητες της διαφήμισής σας. Ανάλογα με τη μορφή της διαφήμισής σας, η Google θα τις αναμίξει για να εμφανίσει αυτές που είναι πιο πιθανό να πραγματοποιήσουν μετατροπή, χωρισμένες με μια παύλα.

2. Δοκιμή και πείραμα
Ακόμη και οι διαφημίσεις σας με την καλύτερη απόδοση μπορούν να βελτιωθούν δοκιμάζοντας νέες παραλλαγές. Αποδεχτείτε συχνά τις δοκιμές A/B και μην φοβάστε να πειραματιστείτε με νέα αντίγραφα διαφημίσεων, γραφικά και άλλα.

3. Έχετε μια σαφή έκκληση για δράση (CTA – Call To Action)
Για καμπάνιες πληρωμής ανά κλικ (PPC) με επίκεντρο τις μετατροπές, διατηρήστε την παρότρυνση για δράση απλή και περιγραφική για το τι ακριβώς θέλετε να κάνει ο θεατής.

4. Χρησιμοποιήστε όλα τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά διαφήμισης
Είναι προαιρετικά, αλλά η συμπερίληψη πρόσθετων πεδίων όπως μηνυμάτων προώθησης και συνδέσμων ιστότοπου μπορεί να κάνει τη διαφήμισή σας να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες.

Θοδωρής Μαγκλάρας

Translate »